Verner Panton er en af Danmarks mest anerkendte designere og det med god grund. Han designede helt unikke kreationer, forud for sin tid, som skabte røre og fascination hos mange designelskere verden over.
Født og opvokset
Verner Panton blev født i Gamtofte på Fyn tilbage i 1926, hvor hans far var krobestyrer for adskillige kroer og beværtninger. I en alder af kun 10 år, blev hans forældre skilt, hans moder flyttede til Lolland og tog Verners yngste bror med sig.
Oprindelige ville Verner Panton være arkitekt, men det var hans fader imod, derfor indgik de et kompromis. Det hed at Verner måtte starte på arkitektskolen hvis han ved siden af studerede på den kongelige skole for finere kunst i København. Verner blev her færdiguddannet i 1951.
Inspirationen
Igennem sit skoleophold, blev Verner Panton gode venner med Poul Henningsens steddatter og dette blev begyndelsen på et langt og frugtbart venskab, Verner Panton og Poul Henningsen imellem. Det var dette venskab der sikrede ham en stilling hos Arne Jacobsen som lærling. I 1950 giftede Verner Panton sig med Tove Kemp (PHs steddatter), men de gik hvert til sit igen, efter kun to år sammen.
Verner Pantons første værk
Blot 4 år efter at Verner Panton blev udklækket som arkitekt, fik han sit første design i produktion. Fritz Hansen producerede den meget berømte ”Bachelor Chair”. Kort tid efter kom næste stol i produktion, Tivoli stolen, som var designet specifikt til Tivolis forlystelsespark. Stolen var meget simpel og enkel i dens opbygning og blev et stort internationalt designhit.
Farverige lamper
Verner Panton er i Danmark meget kendt for sine farverige lamper i Flowerpot-serien, som består af både pendler, bord- og gulvlamper. De er inspireret fra 60’ernes flowerpower tid.
Verner fik sin helt egen stil
Selvom Verner Panton fik sit gennembrud med Tivoli-stolen og hans Bachelor-stol, var det først ved hans tredje design at han formåede at skabe sin helt egen unikke stil. Det skete med den meget berømte Panton Chair, som er den første stol i verden til at blive støbt i et stykke. Stolen var en direkte reaktion mod datidens mere traditionelle teaktræsmøbler. Stolen var lavet i rent plast og blev perfektioneret i samarbejde med Vitra, en alliance dedikeret til at lave billigere og mere miljøvenlige plastiktyper.
Panton flyttede fra Danmark
I 1962 flyttede Panton til Cannes, sammen med sin kommende hustru Marianne Person-Oertenheim. Her startede Verner Pantons forkromede samarbejde med Vitra, som allerede dengang havde den europæiske licens til Herman Miller. Sammen lavede de mange nyskabende stole, som stadig den dag i dag er kendte designperler.
Selvom Panton modtag en masse priser tilbage i 70erne, forsvandt interessen for ham stille og roligt. Men i 1990erne blev der igen lagt mærke til ham og nu fik hans design endnu mere opmærksomhed end nogensinde før.
Verner Panton døde d. 5. September 1998 men hans design lever stadig videre den dag i dag og mange år ude i fremtiden, Verner Pantons designs findes også som kopimøbler, ligesom så mange andre af de kendte designperler. Hvis du er interesseret, kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på ved kopimøbler i arktiklen her på designerguide.dk.