PH 2/1 Bord er den nyeste model i PH 2/1 familien. Bordlampen er en flot lille lampe, som pynter overalt. Konstruktionen er gennemtænkt. Designet er langtidsholdbart. Form og funktion går op i en højere enhed.
PH-lampen har klaret tidens test. Den går aldrig af mode.
Tankerne bag PH-lamperne
Intet i en PH-lampe er tilfældigt. Også her ligner PH 2/1 bordlampen sine succesfulde forgængere.
Poul Henningsen var en af de første, der beskæftigede sig videnskabeligt med lys. Han brugte den logaritmiske spiral som udgangspunkt. Med opbygningen omkring denne type spiral opnåede han en jævn fordeling af lyset over hele glasskærmens kurve.
Den jævne fordeling af lyset, sammen med den diffuse refleksion gennem glasset, gav mulighed for at kontrollere lampens blænding og evne til at danne skygger. Hver skærm formindsker ligeligt mængden af lys på grund af deres afstand til selve lyskilden.
PH forsøgte at skabe det blændfri lys. At rette lyset derhen, hvor der var brug for det. At skabe bløde skygger med glødepæren som lyskilde.
Tre-skærms systemet
PH-lampernes numre refererer til skærmstørrelsen. Hver overskærmstørrelse har et tilsvarende sæt af mellem- og underskærme, de såkaldte ”hele” modeller som fx PH 2/2, hvor overskærmen har en diameter på ca. 20 cm med tilhørende underskærme.
PH 2/1 bordlampen er en såkaldt “skæv” model. Bordlampen er skabt efter PH’s 3-2-1 system, hvor øverste skærm er 20 cm. i diameter, mens underskærmen stammer fra en PH 1/1, der tilhører familien under PH 2/2. Disse skæve modeller blev introduceret, da man ønskede at hænge pendlerne lavere.
De mange muligheder
PH 2/1 pendel er medlem af tre-skærms familien, der i dag tæller 19 lamper, heraf 3 til udendørs brug. PH designede således ikke blot en lampe. Han udformede et helt system, og igennem årene er der produceret omkring tusind forskellige modeller.
Udvalget bestod af bord-, gulv- og væglamper. Derudover blev der produceret mange forskellige lysekroner, som i trediverne blev meget populære som højthængende belysning i private hjem.
Mulighederne for at kombinere var utallige. Ikke alene var det muligt at få lamper i mange forskellige størrelser, men endda i forskellige farver. Det kan vi heldigvis også i dag.