Corona stolen er en af de mest populære designerstole i verden, dens futuristiske design og specielle opdelte facon har gjort den til genstand for beundring og undren verden rundt i mere end 5 årtier. Poul Volther designede stolen for Erik Jørgensen i 1958. Stolen er opkaldt efter den lysende ring omkring solen, hvilket understreger det svævende udstryk, som stolens design giver.
Volthers designstol blev ikke umiddelbart den store salgssucces fra begyndelsen; Volthers design var simpelthen for nyskabende, og det skulle derfor først blive i starten af 90’erne, at Coronaen skulle få sin storhedstid at føle.
Historien bag Corona stolen
Sidst i 1950erne forlod Poul M. Volther sin elskede tegnestue i København for at tage til Erik Jørgensen møbelfabrik, beliggende i Svendborg på Fyn. Med sig havde han tegningerne til hvad der skulle blive måske en af Danmarks designhistories største ikoner, Corona stolen. Poul M. Volther præsenterede stolen for Erik Jørgensen, som var meget entusiastisk omkring stolen og snart startede møbelfabrikken produktionen op i stor stil.
I USA og mellemøsten blev stolen taget bedre imod end resten af verden, som endnu ikke var klar til den måske for avancerede stol, i forhold til dens tid. Som så mange andre designermøbler skulle det vise sig primært at være større hoteller der valgte at investere i stolen. Forløberen til Corona stolen var den såkaldte Pyramide stol, som i dag både er dyr og sjælden.
Stolens rolle i amerikanske film
Men også filmselskaber havde fået øjnene op for Corona stolen, således blev Corona stolen første gang præsenteret på film i filmen ”Carnal Knowledge” fra 1971, som havde en ung Jack Nicholson i hovedrollen. Som mange andre af de danske ikon-klassikkere optrådte og optræder Corona stolen til stadig i mange film og musikvideoer. Men det er ikke kun kendisser inden for popkulturen, der har et godt øje til den særprægede stol, toppolitikere benyttede sig også af Coronaen til EU-topmødet i København 2002.
Volthers Corona stol optræder ofte på TV sammen med Arne Jacobsens stol Svanen, da de komplimenterer hinanden godt.
En Corona stols form
Med Corona stolen prøvede Poul M. Volther at bryde med alle regler for selve formgivningen af stolen. Det lykkedes ham, for Corona stolen ser nærmest ud som om, at den svæver, og det er langt fra tilfældigt. De eclipseformede siddepudder illustrerer den lysende skive, som man så tit kan se omkring månen, når tunge skyer oplyses bagfra. Det er disse du sidder på, når du sidder i en Corona stol, og den er unik i forhold til andre designstole.
Stolen har en særpræget og sjælden kombination af udstråling og kølighed. Kropstøtten er sublim, når du hviler dig på polstrede skaller, føles det vitterligt som du svæver. Der er da også søgt inspiration i menneskets anatomi, med fokus på ribben og rygsøjle.
Priser på en Corona stol
En Corona stol ligger i den høje ende af prisskalaen som den skulpturelle designklassiker, den er. Du kan derfor næppe finde en billig Corona stol, men du kan finder dem til forskellige priser alt efter, om du køber en ny, brugt eller kopi.
De ny modeller kan købes i førende møbelforhandlere, og det er selvsagt som ny, at prisen er højest. Modellen i læder er lidt dyrere end den i stof.
Corona stol brugt
Mange mennesker er interesserede i at købe en Corona stol brugt for at spare nogle penge. Og du kan da også finde stolene noget under markedspris, men det er så også varierende, hvor god stand de er i. Du bør altid bese stolen grundigt inden, du evt. Køber en brugt model online.
Tjek bl.a. om der er kommet ridser eller revner i læderbetrækket, eller huller i stoffet. Desuden bør du undersøge, om nogle af de cylinderformede dele i stolesædet er gået lidt løs, og om foden stadig virker solid. Det kan ofte være dyrt at få ombetrukket en stol, så det bør du have med i dine prisberegninger.
Du kan købe en Corona stol brugt på auktionshuse online som Lauritz.com eller holde øje på DBA (Den Blå Avis).
Corona stol i kopi
Imitation er det største kompliment, lyder en talemåde, og det gælder da også for designmøbler, at alle de populære modeller bliver kopieret. Corona stolen er ingen undtagelse, og du kan finde den som kopi i flere udgaver. Her bør du dels være opmærksom på, at kopierne er i meget varierende kvalitet, og dels det faktum, at kopier solgt i Danmark ikke er lovlige.
Du kan derimod købe en Corona stol i kopi fra en forhandler i England eller Irland og få en kopi i god kvalitet (afhængigt at forhander) lovligt. Her er ophavsretsloven nemlig væsentlig kortere end Danmark, og de må derfor gerne producere replica, så længe møblet ikke markedsføres i Danmark.
Sammenligning af priser
Vil du gerne have et overblik over, hvad en Corona stol koster? Så har vi samlet tre priseksempler nedenfor, som giver dig et billede af Poul Volthers designstol i forskellige udgaver.
Forhandler og pris | Forhandler og pris | Forhandler og pris |
Casanova Furniture | DBA | Voga |
39.790,00 i Cava læder (NB: Ikke på lager) | Afhænger af aktuelt tilbud, model og stand, kan bl.a. ligge mellem 15.000 og 25.000 kr. per stol | 559 pund, cirka 5.265 kr. (stof), 725 pund/ 6.830 kr. (semi anilinlæder), 787 pund/ 7.412 kr. (anilinlæder), |
Original | Brugt | Kopi |